Antwerpen Smart City Project

Samenvatting project

  1. Start gunning in 2016
  2. Informatie verzamelen
  3. Harmoniseren en standaardiseren
  4. Analyseren en adviezen formuleren
  5. Project lanceren in 2018
  6. Project wordt zeer gunstig geëvalueerd
  7. Nieuwe datastromen wordt toegevoegd op het platform (bv. Circular South, Pluviometers)
  8. Stad Antwerpen stelt alle informatie beschikbaar (open data)
  9. Nieuwe toepassingen verwacht in 2019

Een Smart City? Antwerpen kan dat!

Sensoren die de waterkwaliteit meten, die aangeven wanneer publieke vuilnisbakken vol zijn, of die signaleren dat iemand te lang op een parkeerplaats staat? In Antwerpen kan dat. Steeds meer objecten zijn met het internet verbonden via sensoren. Elk van die sensoren levert een schat aan informatie. Als die sensoren uit verschillende toestellen ook met elkaar communiceren, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Sirus realiseerde een softwareplatform om Stad Antwerpen nog smarter te maken.

Informatie combineren voor nieuwe inzichten

Om zoveel mogelijk bestaande informatie te kunnen combineren, liet Antwerpen een Generiek IoT Platform (GIP) opzetten. Hier komen de gegevens in real-time samen en worden ze verwerkt of opgepikt door een andere toepassing. Dankzij dit GIP kunnen de verschillende objecten met elkaar communiceren.


“Slimme applicaties zijn vaak silo’s”, vertelt Gert De Tant, Chief Technology Officer bij Sirus, “vaak verwerken ze gegevens op hun eigen manier. Zo kan een producent van slimme camera's een eigen protocol gebruiken waardoor hij niet kan communiceren met slimme verkeerslichten van een andere producent. Of gebruikt de ene producent van slimme parkeersensoren een totaal ander dataformaat dan een andere producent ervan. Daarom zetten wij die gegevens automatisch om naar een uniform Europees formaat en bieden we deze gegevens aan via Europees afgesproken interfaces.”

Alle gegevens beschikbaar om innovatie te stimuleren

De verschillende slimme toestellen in Antwerpen kunnen nu beter communiceren. Sirus harmoniseerde de binnenkomende gegevens van verschillende sensoren. Al deze gegevens worden omgezet naar een Europees standaardformaat. Bovendien worden de gegevens opengesteld. Bedrijven die ermee aan de slag gaan, kunnen hun nieuwe applicatie in heel Europa aanbieden. Dit is commercieel erg interessant en een opportuniteit voor kleine bedrijven. Stad Antwerpen wil hiermee de innovaties in de stad meteen een sterke start geven.


Sirus levert de stad een volledig open source oplossing, waardoor een vendor lock-in wordt vermeden.


“Stel dat een startup een grandioos idee heeft om een slimme applicatie te ontwikkelen, dan kunnen ze op een uniforme manier de gegevens van de andere smart city-applicaties raadplegen in Antwerpen”, legt De Tant uit.

Uitdagend bestuur

Eind 2016 daagde Digipolis voor de stad Antwerpen de markt uit om hen te helpen bij het uitbouwen van een smart city architectuur. Sirus won en ging meteen rond de tafel zitten om samen met Antwerpen de nieuwe IT-architectuur uit te werken. Deze architectuur werd afgetoetst tijdens verschillende meetups met de digitale community van Antwerpen. Er werden nieuwe, slimme apparaten aangekocht en het GIP werd uitgebouwd.


“Eind oktober 2018 zijn we ermee live gegaan. Alles verloopt momenteel naar wens. De mensen van de stad Antwerpen zijn vooral onder de indruk van de snelheid waarmee we nieuwe datastromen op het platform kunnen aansluiten. Dat duurt slechts twee tot vijf dagen. Ook de prijs bleek een meevaller te zijn”, besluit een tevreden Gert De Tant.


Elke nieuwe IoT applicatie in Antwerpen zal over dit platform lopen.


Julie Van Nuwenborg, projectleider digitale innovatie Stad Antwerpen

“Als smart city slaag je erin om de ambities te vertalen naar een toekomstgerichte ICT architectuur. Sirus was hierin een key enabler voor de Stad Antwerpen”