tim solution architect

Half year recap of a Solution Architect at Sirus

June 30, 2021
Merelbeke

Hoe mijn laatste 6 maanden zijn geweest?

Eind vorig jaar besloot ik om na 5 jaar Mediahuis te verlaten. Als consultant zijn 5 jaar vaak een hele prestatie, wat ook veel wil zeggen over Mediahuis. Ik heb gedurende die 5 jaar met veel passie en overgave voor Mediahuis gewerkt en heb er veel voor in de plaats gekregen: interessante projecten in een high demand, een zeer wisselend IT landschap, een toffe omgeving waar je als externe part of the gang bent, toffe collega’s waarvan enkele zelfs meer dan collega’s geworden zijn en vooral de kans om door te groeien tot Software en Solution Architect.

Soms moet je, om echt te groeien, van omgeving veranderen

Ik kon mezelf ten volle ontplooien toen Sirus me het vertrouwen gaf om op enkele interne projecten als Solution Architect aan de slag te gaan. Die interne projecten zorgden ervoor dat ze mij, waar nodig, ondersteuning konden bieden. Voor het nieuwe jaar begon, kwam ik te weten dat mijn eerste grote project een transformation engine ging zijn voor Digipolis. Al heel snel bleek dat de software-architectuur op zich hier niet de uitdaging zou zijn, maar het landschap waarin de applicatie zou moeten komen. Zeker in het begin was dit geen gemakkelijke opgave, maar een heel goede leerschool.

Hospital Logistics

Tegelijkertijd met Digipolis ben ik gestart bij Hospital Logistics. Zij voorzien logistieke diensten voor de medische sector: van het verband dat een verpleegster in het ziekenhuis nodig heeft tot de cola die je drinkt in de cafetaria van het WZC waar je grootmoeder ligt. Om al deze producten makkelijk bij hun klanten te leveren en aan te vullen, werd Sirus ingeschakeld. Sirus ontwierp daarvoor de Kanban app, een tool die het mogelijk maakt om in een rek barcodes te scannen om zo automatisch een aantal van de producten die op die plaats liggen te bestellen. Mijn taak bestond er in om dit verder mee op te volgen, maar ook reeds de architectuur uit te tekenen die nodig was om een webshop te bouwen. Zo kunnen klanten meerdere goederen ineens of goederen waarvoor geen barcodes bestaan, bestellen.

Al snel werd duidelijk dat de Kanban app een vereenvoudigde versie zou zijn van de webshop. Daarom werd er gekozen om de shift te maken van een backend for frontend per applicatie naar een event driven microservice architectuur met RESTful API’s die door beide apps aangesproken kunnen worden. De communicatie tussen de services onderling en tussen SAP en de services werd geoptimaliseerd door gebruik te maken van asynchrone communicatie via Azure Servicebus. Logic Apps zorgen voor de conversie tussen beide systemen, zodat SAP en de backend services volledig onafhankelijk van elkaar kunnen evolueren.

Meditech

Vervolgens werd ik in maart, toen het Digipolis project de oplevering naderde, gevraagd als Solution Architect bij Meditech. Dat project lag volledig buiten mijn comfortzone. Bij Digipolis en Hospital Logistics ging het nog over standaard software architectuur, maar bij Meditech ging het om een volledige IOT omgeving. Meditech is een West-Vlaams bedrijf dat robots voor apothekers bouwt. Deze robots staan in voor het verdelen van de medicatie en om deze te monitoren zijn zij geconnecteerd met een centrale server. Tegenwoordig gaat het hierbij vooral om nazorg: het oplossen van problemen nadat klanten ze gemeld hebben. Om hier beter op in te spelen, wilden ze overschakelen naar een nieuwe IOT omgeving waar ze de robot data in real time kunnen verwerken en preventief kunnen ingrijpen. De huidige architectuur is organisch gegroeid en moeilijk schaalbaar. Mijn eerste opdracht bestaat er dus in om een nieuwe schaalbare architectuur te ontwerpen die deze real time dataverwerking mogelijk maakt.

 En alsof het nog allemaal niet genoeg was, heb ik er zelf voor gekozen om eind vorig jaar een actievere rol op te nemen in de competence werking van Sirus, net omdat ik die coachende rol zo leuk vind. Actief deel uitmaken van een groep heeft me zeker ook geholpen om dat steeds terugkerende imposter syndroomspook de baas te blijven.

Dus hoe waren mijn afgelopen 6 maanden?

Druk, zeer druk, maar boeiend. Een geweldige rollercoaster met ups en downs. Wat ik zeker meeneem uit de afgelopen 6 maanden? De bevestiging dat een architect nooit de enige waarheid heeft, maar enkel keuzes moet nemen met de kennis die er op dat moment voorhanden is. Bij deze sluit ik de eerste helft van het jaar af. In juli ga ik mij 100% concentreren op mijn gezin, want ook zij hebben gemerkt dat het drukker was dan normaal. Bedankt aan alle collega’s die me steeds challengen en waar ook ik veel van heb geleerd. Ik laat de lopende projecten in hun bekwame handen. Na de vakantie ben ik terug, om er opnieuw een lap op te geven.

Prettige vakantie gewenst aan iedereen!

Tim

Share via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Astronaut

Are you the .NET ExpertData Engineer or 365 Consultant we are looking for?