Trefdag 2021

Sirus op Trefdag Digitaal Vlaanderen 2021

November 10, 2021
Merelbeke
Sirus

Nauwelijks een week na de zeer succesvolle Smart Cities Expo in Barcelona, is Sirus present op de 2021 Trefdag Digitaal Vlaanderen. We mogen eigenlijk spreken over trefdagen want het event is gespreid over 3 dagen. 

Plaats van het event is het ICC in Gent. Een meevaller aangezien we de Sirus-banner dan maar enkele kilometer verder moeten meesleuren, maar toch ook beetje bang afwachten waaraan we ons mogen verwachten. In Gent zijn ondertussen de meeste evenementen afgelast omwille van Corona. De trefdag kan wél doorgaan. Bovendien is het ook de eerste keer dat Sirus op Trefdag aanwezig is – en dan ook nog met een eigen stand!

Thema #Smart #Data #LowTouch #Pods

Het thema voor dit jaar, of beter gezegd, de thema’s draaien rond #Smart, of hoe technologie toelaat om onze (overheids)organisaties slimmer te maken, #Data, het onmiskenbare nieuwe goud als katalysator, #LowTouch, over hoe dit eenvoudiger en persoonlijker kan aangeboden worden aan de burger, en #Pods (ofwel Personal Online Data stores), over hoe gevoelige gegevens op een verantwoorde manier uitgewisseld kunnen worden.  Voornamelijk met betrekking tot de eerste twee thema’s is het uitkijken voor Sirus wat de trefdag te bieden heeft.  

Opening event

We worden op ons wenken bediend op de opening live show gepresenteerd door Barbara Van Den Haute (Administrateur-generaal Digitaal Vlaanderen) en Wim De Vilder (gewoon een presentator). We laten ons niet afleiden door het themalied ‘Let’s get digital’, een eerder flauwe remake van Olivia Newton John’s ‘Physical’. Voor sommige fysieke dingen bestaat er nu eenmaal geen beter (digitaal) alternatief. Maar het leert ons in ieder geval wel dat we met Sirus met de juiste dingen bezig zijn. 

Sirus

Kantelpunt in de geschiedenis

Het is onmiskenbaar, de tijden zijn veranderd. We zijn niet alleen een gans andere ‘burger’ geworden – we hebben toegang tot veel meer informatie en we zijn ook veel kritischer geworden, maar ook technologie is sterk veranderd. Voeg daarbij nog de gigantische maatschappelijke uitdagingen aan toe, zoals de klimaatuitdagingen, energievraagstukken, mobiliteit, gezondheid,… dan is het duidelijk dat we ons op een kantelpunt in de geschiedenis bevinden, en dat Technologie en Data hierin zeer belangrijke drivers zullen zijn om antwoorden te vinden op die uitdagingen.

Slimme steden

En ook de overheid heeft hierin zijn rol te spelen. Meer en meer evolueert de overheid naar een digitale overheid, waarin zij als katalysator zal optreden om innovatie, digitalisering en algemeen welzijn te stimuleren. Dit bijvoorbeeld door platformen aan te bieden waarop applicaties, burgers en bedrijven kunnen floreren. We merken dit ook in de lokale besturen, waar we sinds kort of ook veel meer spreken over ‘slimme steden of meer bepaald hoe we als stad slimmer kunnen worden en betere, onderbouwde beslissingen kunnen nemen ten welzijn van de burger.  

Trefdag 2021 Slimme steden

Er is een gigantische berg aan informatie beschikbaar, en er wordt ook volop ingezet om nog meer data te vergaren bijvoorbeeld door het plaatsen van allerhande sensoren doorheen de stad. Het uitwisselen en het combineren van al die verschillende soorten data zullen de volgende logische stappen zijn en bieden eigenlijk de echte meerwaarde van de data. En ook de technologie is hier stilaan rijp voor om dit te gaan ondersteunen. 

Denk maar aan de evoluties in het kader van Digital Twins welke meer en meer over de tong begint te rollen. 

Hoe omgaan met data?

With great power, comes great responsibility’ heeft een bekende stripschrijver blijkbaar ooit eerst gezegd. In die verantwoordelijkheid schuilen er ook heel wat uitdagingen. Hoe gaan we de kwaliteit van de data opvolgen en garanderen, en hoe kunnen we misinformatie tegengaan? Hoe kan dit ten dienste gezet worden van de maatschappij en zijn burgers? Hoe kunnen we burgers betrekken? Maar vooral ook, hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen controle heeft over zijn eigen data (zelf kunnen beslissen of en welke data je wil delen), en op een correcte en verantwoordelijk manier omgaan met alle verzamelde data?

Trefdag 2021

De trefdag sterkt ons ieder geval in de gedachte om hier met Sirus een steentje aan te kunnen bijdragen. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Er komen in ieder geval enkele zéér boeiende jaren op ons af. Stay tuned! 

Meer weten over hoe Sirus inspringt op de data-uitdagingen van vandaag? Check onze datapagina!

Of contacteer ons voor meer informatie.

Zelf meewerken aan onze data challenges? Neem een kijkje naar onze openstaande vacatures. 

Share via:

Facebook
Twitter
LinkedIn